Smertelindring UTEN medikamenter

Artikkelen er skrevet med informasjon fra ullevalkiropraktor.no

Smertestillende medikamenter har en viktig rolle i å redusere smertesymptomer ved muskel og skjelettlidelser, men det er viktig å være klar over at det finnes veldig mange alternativer til smertelindring uten bruk av medikamenter.

Bruk disse rådene hvis du ønsker smertestillende uten medisiner, eller om du ønsker å kunne redusere bruken av smertestillende medikamenter.

Det kan være lurt å ty til såkalte “naturlige” metoder før man eventuelt benytter smertestillende tabletter. På denne måten reduserers bivirkninger. Det er flere dokumenterte metoder for å redusere opplevelsen av smerter i kroppen, så her har vi samlet noen, for å enten unngå å få smerter, eller for å redusere smerteopplevelsen når man først har fått vondt.

Trening

Trening frigjør endorfiner, kroppens naturlige smertestillende.

Uttøyning, mosjon og både styrke- og utholdenhetstrening har vist seg å være veldig gunstig for å redusere smerter fra muskel og skjelettapparatet. Kronisk smertepasienter som lider av fibromyalgi og hodepine mye å hente på å trene regelemessig. I tillegg fungerer trening som en medisinfri smertestillende for nakkesmerter, korsryggsmerter, karpaltunnelsyndrom, knesmerter og menstruasjonsmerter. Fersk forskning konkluderer med at korte intensive økter er best for å få et langt og sunt liv. Hvis du foretrekker moderat intensitet, slik som spaserturer, så er det mest optimalt å være aktiv i en drøy time hver dag.

Avspenningsteknikker

Det viktigste er at du finner en metode som du føler passer for deg og som du faktisk gjør regelmessig.


Avspenningsteknikker slik som autogen trening er veldokumenterte metoder som har vært benyttet siden tidlig 1900 tallet for å redusere stress og kroniske smerter med veldig god effekt.

Det spiller ingen rolle hva slags metode du bruker eller om metoden kalles biofeedback, hypnose, meditasjon, mindfulness, yoga eller autogen trening. Alle metodene ser ut til å ha veldig god effekt på stress og smerte. Det tar bare 10 minutter daglig for å få god effekt.

Varme eller Kulde

Bruk av varme og/eller kuldepakninger har vært brukt lenge i smertelindring av muskel og skjelett-tilstander.

Særlig innen idrett er nedkjøling av smertefulle områder en utbredt metode. Fordelen med Isplasteret kontra isspray og ispose er at plasteret gir ingen fare for frostskader.

Isplasteret er praktisk også på den måten at det varer lenge og sitter godt på huden. Det betyr at du kan være aktiv selv når du bruker plasteret.

Smertelindrende kosthold/betennelsesdempende kosthold

Et godt tilpasset betennelsesdempende kosthold basert på sunn og variert mat, har vist seg å være effektivt i å redusere betennelse og smerter.

Flere næringstoffer som finnes naturlig i mat har vist seg å være naturlige former for smertestillende. Noen av næringstoffene som kan redusere smerte er f.eks. kaffein, magnesium coenzym Q10, kapsikum fra chilli og ingefær for å nevne noen. Selv om kaffein fra kaffe har evnen til å redusere smerter, kan overforbruk øke faren for hodepine, vær derfor moderat med kaffein.

Psykoterapi/kognitiv behandling

Noen ganger vil det være hjelpsomt å ha en å snakke med som kan hjelpe deg til å bli enda flinkere til å håndtere en smertefull hverdag.

En samtalepartner som f.eks. en psykolog kan hjelpe deg med å sortere tankene litt slik at du er bedre rustet til å håndtere smertene. Psykoterapi eller kognitiv behandling er meget effektivt i å redusere smerter uten medisiner.

Manuell behandling reduserer smerter

Litt avhengig av hva som forårsaker smertene dine, så er det flere behandlingsteknikker som hjelper mot årsaken til smertene dine.

Flere av teknikkene som benyttes av kiropraktor, akupunktør, fysioterapeut eller massør har vist seg å være effektivt i å behandle smerter. Disse teknikkene behandler årsaken til problemet og fungerer derfor utmerket som smertestillende uten medisiner.

Hvis du får god effekt av å å bruke disse metodene har du nå verktøy til å styre betydelig mer av hverdagen din selv. Det er en tid og sted for alt, og noen ganger vil det også være nødvendig med smertestillende medisiner. Selv om du må bruke medisiner, kan du alltid si «ja, takk begge deler» og få en bedre kombinasjonseffekt.